Actueel Reglement Modules
Ervaring Afwerking Reservatie

Flits


de rechten van FOTO G-niek - 14/11/2011

Rechten van de fotograaf (auteursrecht)

De fotograaf blijft eigenaar van het werk. Je zou het kunnen vergelijken met een softwarepakket dat je aankoopt: je koopt het recht om de software te gebruiken (licentie), maar het pakket blijft eigendom van de softwareontwikkelaar. In principe mag je als model de gemaakte foto's ook niet bewerken (reverse-engineering van software is eveneens verboden). Fotografie wordt in dit opzicht geassocieerd met beeldende kunst (een kunstwerk ga je ook niet retoucheren). Een foto verkleinen om op een website te publiceren wordt niet aangezien als een bewerking (je zou het kunnen vergelijken met een citaat: citaatrecht). Croppen van de foto (uitsnede) is dat wèl. Verwijderen van het logo van de fotograaf is natuurlijk niet toegestaan. Poseer je voor gerenomeerde fotografen, dat zal er in het contract staan dat je de foto's niet mag bewerken en onder welke voorwaarden je de foto's mag gebruiken.

1. de vermogensrechten

Dit betreft het exclusieve recht van de auteur op de economische exploitatie van zijn werk, dit wil zeggen: het reproductierecht, het recht tot mededeling aan het publiek en het volgrecht.

Enkel de auteur beschikt over het recht tot reproductie van zijn werk of tot het toelaten van de reproductie ongeacht de manier waarop of ongeacht de vorm waaronder .

Enkel de auteur beschikt over het recht tot bekendmaking van zijn werk door middel van, bijvoorbeeld, het televisiemedium, internet,…

De auteur heeft een absoluut monopolie over zijn werk, tenzij dit anders is overeengekomen.

De auteur zal een licentie verlenen voor een welbepaald gebruik ; hij kan ook de beslissing nemen om zijn rechten af te staan.

Het volgrecht betreft de auteurs van beeldende kunstwerken. Zij hebben het recht een bedrag (t.t.z. 4 % van de verkoopswaarde) te recupereren wanneer één van hun originele werken verkocht is tijdens een openbare verkoop tegen een prijs hoger dan € 1239, 47. Voor meer inlichtingen betreffende dit onderwerp kan U de rubriek volgrecht consulteren.

2. de morele rechten

Dit is het niet-economisch aspect van het auteursrecht. Ook hier onderscheiden we drie rechten : het recht op bekendmaking, het recht op vaderschap en het recht op eerbied voor het werk.

De auteur heeft souverein het recht te beslissen of zijn werk al dan niet voltooid is en klaar is om medegedeeld te worden aan het publiek.

De auteur heeft het recht het vaderschap van zijn werk op te vorderen of te weigeren.

Het recht op respect en integriteit stelt de auteur in de mogelijkheid zich te verzetten tegen wijzigingen, vervormingen en schendingen van zijn werk.

bron : www.sofam.be

Archief

2024 (0)
2023 (0)
2022 (0)
2021 (0)
2020 (0)
2019 (2)
2018 (1)
2017 (0)
2016 (0)
2015 (2)
2014 (7)
2013 (7)
2012 (13)
2011 (34)
2010 (51)


Aanmelden | Registreren - Copyright © 2024 Guy Roelandt - GSM: 0473 78 82 06 - E-mail: info@guyroelandt.be - Connect op  Facebook | Twitter - Webdevelopment door FW4