Actueel Reglement Modules
Ervaring Afwerking Reservatie

Flits


Belichting - 05/09/2010

Zo langzamerhand zullen alle camera’s wel een anti-rode-ogen-knop hebben. Het lijkt me voor de hand liggend dat u deze dan ook gebruikt als u een compact-camera heeft. Bij spiegelreflex-camera’s heeft u wat meer mogelijkheden. Hierbij kunt u een losse flitser naast de camera houden zodat het flitslicht niet direct terugkaatst in de lens en zodoende ook niet de rode ogen (bij honden en katten een andere kleur) kan veroorzaken.

Wat de meeste compact-camera’s tegenwoordig ook kunnen is het instellen van de flitssterkte (bij een spiegelreflex kan dat zeker). Als u dichtbij opnamen wilt maken breng dan de flitskracht wat terug (vaak is zoiets terug te vinden bij de knoppen voor het zogenaamde invulflitsen). Invulflitsen betekent dat voor een opname naast het aanwezige omgevingslicht ook voor een (beperkt) deel gebruik wordt gemaakt van flitslicht.

Eigenlijk gebruik ik bij dierfotografie altijd mijn flitser en meestal als een soort invulflits. Op mijn spiegelreflex is dit alles vrij makkelijk te regelen. Ik flits meestal op het achterste gordijn (of anderszins vertraagd) en zet de kracht van de flitser minstens 1,7 stops terug. In de opname moet wel het onderwerp worden belicht, beter uitgelicht, maar niet dusdanig dat onmiddellijk te zien is dat er een flitser werd gebruikt.
Waarom toch flitsen als er (buiten) licht genoeg is? Met de zon mee, anders gezegd: met het zonnetje in de rug fotograferen, zoals je vroeger als kind geleerd werd te doen, levert zeer platte plaatjes op en dat doet u dus bij voorkeur niet. Dit betekent dus ook dat u nu altijd te maken krijgt met schaduwen op het gekozen onderwerp, bijvoorbeeld een hond. Komt het licht van links (of zelfs recht van voren, vol tegenlicht - is dat geen oude doodzonde?), dan valt rechts naast de neus onvermijdelijk een schaduw. En schaduwen op foto’s zijn lelijk, geloof mij (tenzij u er in zeldzame gevallen weloverwogen voor kiest om een schaduw onderdeel van uw totale compositie te laten worden. Lukt deze opzet, dan hebt u misschien wel een buitengewoon mooie opname gemaakt!). Gelooft u me niet, pak dan de foto’s van uw laatste verjaardagspartijtje of bruiloft er maar eens bij. Leuk die binnenopnamen, maar die slagschaduwen...

Bij professionele portret- en modefotografie zult u bij de opnamen nauwelijks schaduwen tegenkomen. Kijk maar eens op de posters die bijvoorbeeld in kapperszaken hangen of in een “glossy”. In de studio zorgt een hele batterij flitsers ervoor dat de schaduw geworpen door de ene flitser wordt opgehelderd door het licht van een andere. Dit willen wij ook bereiken. De zon zorgt voor een schaduw rechts naast de hondenneus en met onze flitser heffen we die op. Weliswaar haalt u zo nog geen studioresultaat, maar met invulflitsen komt u een heel eind in de richting. Flitsen zorgt er dan ook nog voor dat de ogen een zekere glans en twinkeling krijgen. Kortom, redenen genoeg om de werking en de mogelijkheden van uw flitser eens beter te doorgronden.

Archief

2024 (0)
2023 (0)
2022 (0)
2021 (0)
2020 (0)
2019 (2)
2018 (1)
2017 (0)
2016 (0)
2015 (2)
2014 (7)
2013 (7)
2012 (13)
2011 (34)
2010 (51)


Aanmelden | Registreren - Copyright © 2024 Guy Roelandt - GSM: 0473 78 82 06 - E-mail: info@guyroelandt.be - Connect op  Facebook | Twitter - Webdevelopment door FW4