Actueel Reglement Modules
Ervaring Afwerking Reservatie

Flits


Polaroid - 05/09/2010

Polaroid Corporation is een in fotografie en optische filters gespecialiseerde onderneming die in 1937 werd opgericht. De basis voor de onderneming werd gelegd door Edwin Land, die in 1928 het eerste synthetische polarisatiefilter ontwikkelde. De onderneming voerde vrijwel vanaf het begin producten als het polarisatiefilter voor de fotografie, glas voor zonnebrillen en speciale glazen voor microscopische toestellen.

In 1948 wordt de eerste Polaroid Land Camera verkocht. Het bijzondere aan de camera is dat de film direct ontwikkeld wordt. De gebruiker hoeft dus niet meer te wachten op een ontwikkellaboratorium. In 1960 introduceert Polaroid de eerste camera met een autofocus systeem.
Hoewel Polaroid nog meer producten op de markt heeft gebracht, is de polaroidcamera de bekendste.
Onder de huidige producten bevinden zich nog altijd direct-klaar camera's, maar ook digitale camera's, inkjet-papier en foto-printers.

In 2009 wordt bekend dat liefhebbers de Polaroid-fabriek nieuw leven inblazen.

Een polaroidcamera is een camera die direct na het maken van een opname een fotoafdruk levert. De camera maakt gebruik van het polaroidprocedé. Door het bedrijf Polaroid, opgericht door Edwin Land zijn meerdere procédés ontwikkeld, het originele stamt uit 1948. De meeste hiervan geven een afgewerkte foto binnen enkele minuten.
Het originele polaroidprocedé werkt als volgt: na de belichting van de film wordt er een papier mee in contact gebracht. Tussen papier en film wordt een pasta uitgespreid van tegelijkertijd ontwikkelaar en oplosmiddel van het zilverzout. De ontwikkelaar reduceert het belichte zilverzout tot zilver in de filmlaag. Het oplosmiddel diffundeert in de filmlaag en draagt de niet-gebruikte ontwikkelaar weg naar het papier. Het papier is geprepareerd met zilverkiemen en de ontwikkelaar zal nu de zilverionen in aanwezigheid van de kiemen ontwikkelen. We krijgen dus een positief beeld op het papier, naast het negatiefbeeld op de film. Gemaakte foto's zijn niet langer houdbaar dan 10 jaar.
Latere varianten maakten het ook mogelijk kleurenfoto's te maken, hier wordt niet de ontwikkelaar maar kleurstofkoppelaars getransporteerd die in het ontvangende papier reageren en daar met kleurstoffen een positief kleurenbeeld vormen.

Een variant hierop is het SX-70-procedé, waar geen extra papier gebruikt wordt maar de ontwikkelpasta zelf een witte stof bevat die het uiteindelijke beeld draagt. De pasta bevindt zich in een capsule die geplet wordt als de foto na het maken van de opname tussen twee rollen uit de camera getransporteerd wordt. Het voordeel van het SX-70-procedé is dat er na de opname niets weggegooid hoeft te worden. Omdat de film hier vanaf de achterkant belicht wordt is in de camera altijd een spiegel nodig, die de SX-70-camera's hun kenmerkende vorm geeft. De oorspronkelijke SX-70 was zelfs opvouwbaar, had een reflexzoeker en was ingevouwen zo groot als een sigarendoos. Een verdere innovatie was dat iedere filmcassette van 10 opnames ook een eigen batterij bevatte, zodat de camera nooit met lege batterijen zat.

http://www.polaroid.com

Archief

2024 (0)
2023 (0)
2022 (0)
2021 (0)
2020 (0)
2019 (2)
2018 (1)
2017 (0)
2016 (0)
2015 (2)
2014 (7)
2013 (7)
2012 (13)
2011 (34)
2010 (51)


Aanmelden | Registreren - Copyright © 2024 Guy Roelandt - GSM: 0473 78 82 06 - E-mail: info@guyroelandt.be - Connect op  Facebook | Twitter - Webdevelopment door FW4